Żyj zdrowo i kolorowo!
Przygotowanie zdrowych i kolorowych posiłków jest proste i przyjemne. Uczniowie klasy III B samodzielnie przyrządzali smakowite pasty, kanapki, sałatki, a nawet szaszłyki owocowe i prawdziwą lemoniadę cytrynową. Wspólna praca przyniosła wiele radości, a już po chwili wszystko znikło z talerzy…
Dzieci podczas cyklu lekcji rozpoznawały podstawowe zboża oraz prześledziły drogę „Od ziarenka do bochenka”. Odbyły wirtualną wizytę w piekarni. Dowiedziały się, jakie witaminy występują w owocach i warzywach. Smakowały pękatych gruszek, słodziutkich winogron i rumianych jabłek. Ważyły, mierzyły i porównywały dynie. Uczyły się, że nie wolno marnować żywności. Wykonały piękne prace plastyczne inspirowane darami jesieni.
To były ciekawe, radosne i pouczające lekcje.